טמפה במרינדה
אביטל וזהר
במטבח עם זהר צמח וילסון ואביטל סבג טמפה במרינדה
פולי הסויה הפכו להיות מקור חשוב ופופולרי לחלבונים, בייחוד אצל טבעונים אך גם אצל רבים השואפים להפחית בכמויות המזון מן החי. פולי הסויה נחשבים לחלבון מלא, כזה הכולל את חומצות האמינו ההכרחיות שאין הגוף מסוגל לייצר בעצמו.
בשנים האחרונות יצא לסויה שם רע, בעקבות הורמון הפיטואסטרוגנים המצויים בה ומיכוון שמרבית הסויה הגדלה בעולם מהונדסת גנטית. על בעיה אחת קל מאוד להתגבר – רוכשים מוצרי סויה שאינם מהונדסים גנטית. על החבילה יהיה מצויין שפולי הסויה הללו לא עברו הנדסה גנטית. כשרוכשים מוצרי סויה אורגניים, ההגדרה "אורגני" כבר כוללת את נושא ההנדסה הגנטית, כלומר מוצרי מזון אורגניים לא עברו הנדסה גנטית.
לגבי הפיטואסטרוגנים, הדעות חלוקות בנושא. בתעשיות הבשר והחלב המשווקות מוצרים עתירים בהורמונים מזיקים, חוככים ידיים משמחה (ומממנים?) על מחקרים המראים על נזקי פיטואסטרוגנים. מצד שני יש מומחים הטוענים שכמות הפיטואסטרוגנים בסויה אינה בעייתית.
בעייתי או לא, ישנם מוצרי סויה עבורם הסוגיה אינה קיימת. אלה הם מוצרי הסויה שעברו תהליך תסיסה: מיסו, רוטב סויה, נאטו, וטמפה. האחרון הוא מזון שמקורו באינדונזיה. התסיסה נפטרת מכל הפיטואסטרוגנים.
הטמפה מופק באמצעות התססת פולי סויה חצויים ומבושלים עם נבגי פטריות. לאחר ההתססה יוצרים פרוסות מפולי הסויה המחוברים זה לזה ומצופים בקליפה דקה שנראת כמו עובש לבן המקנה את הטעם והמרקם הייחודיים לטמפה. לפעמים יהיו כתמים או נקודות שחורות על הטפמה, אל בהלה, זה חלק מהעניין ומהבריאות. באינדונזיה נוהגות הנשים להכין את הטמפה עם הידיים, דבר המוסיף בקטריות לתהליך. יותר בקטריות, יותר בריאות. במערב הטמפה מיוצר במפעלים המקפידים על ניקיון, דבר המפחית בעצם ברמת הבקטריות. זהו המחיר אותו משלמים אנשי המערב האסטניסטים (אנחנו).
בסיום תהליך הכנת הטמפה, מחברים חומרי התסיסה את פולי הסויה החצויים למקשה אחת. התוצאה: פרוסה של פולי סויה מחוברים ומצופים בקליפה דקה דמוית עובש לבן (לעתים בצירוף נקודות וכתמים שחורים), המקנה לטמפה את טעמו ומרקמו הייחודיים ואת כמה מערכיו התזונתיים המועילים. הטמפה נמכר בישראל בבתי-טבע במקפיא וניתן להשיג גם טמפה אורגני.
תהליך ההתססה הופך את הטמפה לקל יותר לעיכול. הוא עשיר בחלבון מלא, כולל כל חומצות האמינו החיוניות, מינרלים, ויטמינים מקבוצת ה-B, וסיבים תזונתיים (בטופו אין סיבים תזונתיים). ניתן להכין ממנו מתכונים רבים. היום נתמקד במרינדה פשוטה להכנה.
זמן הכנה: 5 דקות
זמן השריה: 30 דקות
זמן בישול: 10 דקות
2 מנות
המצרכים הדרושים עבור 2 מנות:
1 אריזה טמפה
1 כף שמן זית
3 כפות דבש
2 כפות רוטב סויה טמארי
3 כפות חרדל
2 כפיות אבקת קארי
אופן ההכנה:
מערבבים את כל מרכיבי המרינדה (מלבד שמן הזית).
חותכים את הטמפה למשולשים גדולים.
משרים את הטמפה במרינדה במשך 30 דקות.
מחממים מחבת טיגון, מוסיפים כף שמן זית ומקפיצים במהירות את משולשי הטמפה במשך כ-5 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים.
מחבר המאמר: אביטל סבג וזהר צמח וילסון
אודות כותב המאמר: אימא גאה לחמישה בנים, שפית של מזון בריא, מומחית לרפואה סינית, מתגוררת ועובדת בתל אביב ונמצאת בגיל הזהב של חיי, תרתי משמע. היום, כשהגעתי לגיל הזהב, אני טבעונית לא פנאטית ומאושרת מהשינוי שעשיתי בחיי, והשליחות שלי היא לעזור גם לאנשים אחרים להצליח בשינוי ולגלות את מתנותיו של הטבע. מקום העבודה שלי הוא גם הבית שלי. שם נמצאת הקליניקה בה אני מטפלת ומייעצת, ושם גם הקמתי את המתחם, ללמידה ולבישול טבעוני, בו לומדים בכל השבוע בני כל הגילים, מילדים ועד לבני גיל הזהב.
זהר צמח וילסון: זהר צמח וילסון – מורה ויועץ בגישת התזונה האינטגרטיבית. מייסד מרכז Alok Holistic Health בניו יורק. מנחה ומרצה בתחום הבריאות והתזונה בארץ ובעולם. לימד והדריך ב-Institute for Integrative Nutrition בארה"ב. יועץ בריאות הוליסטית מוסמך על ידי ה-American Association for Drugless Practitioners. חבר ב-Psi Chi, אגודת הכבוד הלאומית האמריקאית בפסיכולוגיה
אימייל: לחץ כאן
כתובת אתר: לחץ כאן
פסטיבל נומיינד סתיו
5-7/12/2024
3 ימים של חגיגה לגוף ולנשמה – סדנאות, הרצאות, מסיבות והופעות
מרכז ההזמנות פתוח 24/7: 058-6244117
לתוכניה לחץ כאן
טיול מאורגן לגואטמלה וקוסטה ריקה
15-29/5/2025
טיול עומק לגואטמלה וקוסטה ריקה – להכנס לתוך חלום
מרכז ההזמנות פתוח 24/7: 058-6244117
לתוכניה לחץ כאן
טיול מאורגן למקסיקו וגואטמלה
13-28/1/2025
טיול עומק למקסיקו וגואטמלה – להכנס לתוך חלום
מרכז ההזמנות פתוח 24/7: 058-6244117
לתוכניה לחץ כאן