מחקרים מראים כי ילדים רבים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז עשויים לסבול גם מקשיים רגשיים, מיומנויות בקשר בין אישי אינן מפותחות מספיק לעיתים, בחלק מהמקרים ישנה פגיעה ביכולת ראייתית-מרחבית, כשלונות לימודיים, קשיי תפקוד יומיומיים ועוד.. הילדים הללו עלולים גם לסבול מבעיות של דימוי עצמי נמוך, קשיים חברתיים ולמעשה זה משליך על כל תחומי חייהם, על בחירותיהם העתידיות ופוטנציאל ההצלחה שלהם כבוגרים.

הוסיפו לזה את תנועתיות היתר – היפראקטיביות – שחלקם סובלים גם ממנה וקיבלתם מצב לא פשוט..

ליקויים אלה הפכו לבעיה נפוצה בילדים. גם מבוגרים רבים פונים לאחרונה לאבחון לאחר שנים רבות של התמודדות עם קשיים ובעיות שהפכו לחלק בלתי נפרד מחייהם ופתאום מקבלים משמעות חדשה.. מסתבר שאני אחת מהן.

פתאום אני מגלה שכנראה שגם אני שייכת לקבוצה הזו. בעקבות בחינה מדוקדקת ועיון במחקרים ומאמרים וכמובן שיחות עם אנשי מקצוע, אני מגלה שסימפטומים רבים שהתרגלתי אליהם, התמודדתי אתם וגרמו לי לא פעם לוותר על דברים שרציתי לעשות, לחוות חרדות וקשיים גדולים ולשנות כיוון בכל פעם שהקושי היה גדול מידי, מצביעים ככל הנראה על הפרעת קשב וריכוז שמעולם לא אובחנה. אבל יש צד חיובי לעניין – היום אני מבינה שלמעשה קשיים אלה עזרו לי ליצור את מי שאני כיום, עזרו לי לפתח אמפתיה לעשרות הילדים שאני פוגשת מידי שבוע כבר יותר מעשור ובכלל כנראה שהשדים והקשיים שליוו (ועדיין חוזרים לביקור) הם הסיבה שבזכותה הגעתי בכלל לתחום הזה, להקים עסק של הדרכת יוגה לילדים, להילחם בקשיים ולא לוותר, כי החיוך של ילד שהצליח בפעם הראשונה לעשות תרגיל מאתגר, או להרפות את הגוף ולחוש רגיעה סוף סוף – שווה את הכל!

אני זוכרת את עצמי כבר כילדה קטנה עומדת על הראש דקות ארוכות וחשה הקלה. כעבור שנים אמצא את עצמי בקורס מורים ליוגה לגמרי במקרה (טוב לא באמת במקרה.. לכל דבר יש סיבה) ולומדת את הפלא הזה שנקרא יוגה. פלא לגוף ולנפש. וכשמחברים את זה עם ילדים, הקסם אפילו גדל.. הזכות הזו לגעת ולעזור בכלים ובתרגילים רבי עוצמה בעולמם של ילדים שחווים את הקשיים האלה (וגם ילדים רגילים כמובן..) היא זכות גדולה ומתנה ענקית.

כבר מעל 12 שנה אני מלמדת ילדים ומאז 2001 (השנה בה התחלתי ללמוד הוראת יוגה בסמינר הקיבוצים) אני מלמדת יוגה לילדים וחוקרת את נושא קשיי הקשב והריכוז כדי לעזור לתלמידי ולהבין אותם טוב יותר. עם הזמן פיתחתי תכנית לימודים ובה תרגילים שלמדתי ואספתי ממבחר רב של תחומים. מעבר ליוגה, נשימה נכונה, תרגילי שיווי משקל וקואורדינציה, משחקי תנועה, מגע, הרפיה ודמיון מודרך, התחלתי לתרגל אתם תרגילי מוח (שיטה שעוזרת לאזן את אונות המוח) – השילוב של כל אלה הופך את הילדים למתרגלים נלהבים. הם נהנים, מאתגרים את עצמם, שוברים מחסומים, מגמישים את הגוף ולומדים להתחבר לגופם ולשפר את יכולותיהם. שילוב של סיפורים בשיעור עוזר להם לזכור רצף של תנועות, תורם לתרגול זורם עם מינימום הפרעות והפסקות וגם עוזר לשחרור רגשי. בסיפור בו מופיע לדוגמא נושא של פחד והגיבורה היא חסידה, לילדים קל להזדהות, לספר על פחדיהם ואף ללמוד לשחררם.

קשיי התמצאות במרחב וקואורדינציה לקויה גם הם חלק מההתמודדות של ילדים אלה. גם אני סבלתי ועדיין סובלת מכך אם כי פחות מבעבר. היו ימים בהם באופן קבוע ויומיומי הייתי טועה בדרכים ומגיעה במכוניתי לערים שממש לא היו בתכנית.. קושי קבוע בארגון והערכת לוחות זמנים, חוסר יכולת ללמוד למבחנים עד הרגע האחרון ממש וגם אז להמר על מה שיהיה במבחן ולפי זה לדלג על רוב החומר, קשיי קואורדינציה שגרמו לי לשבת בצד בשיעורי הספורט ולקוות שהזמן יעבור כבר ..לא חסרות דוגמאות.. אבל חשוב לי לומר שהידיעה היום שיש מה לעשות מעודדת ומשמחת.

זה יכול להיות אפילו כיף! הלוואי והיו מלמדים אותי כילדה את מה שאני יודעת היום.. גיליתי למשל שסדרת תרגילים המתחילה בשחרור והוצאת אנרגיה, תרגילי שיווי משקל ויציבות ולאחריהן תרגילי ריכוז ונשימה מתאימים מאוד לשיפור המצב. התרגילים ממקדים, מיצבים מרגיעים ותורמים לשיפור היכולות בכל הרבדים – רגשי, פיזי, קוגניטיבי, העלאת הבטחון ועוד.. .

מחקרים שנעשו לאחרונה מגלים קשר בין בעיות שיווי משקל וקואורדינציה לבין חרדות. מסתבר ששיפור שיווי המשקל יכול למזער או אף למנוע היווצרות חרדות ומתח מיותר! הנה עוד סיבה מצוינת לתרגל יוגה ולאתגר את הילדים בפעילות גופנית מתאימה!

עניין נוסף שמדברים עליו הוא הפרעות שינה והקשר בינה לבין הפרעת קשב וריכוז. ידוע כבר כי איכות שינה נמוכה, או היעדר שינה מספקת, יכולים להיות הגורם למכלול גדול של בעיות – החל מהשמנה, ישנוניות, עלייה ברמת האלימות ובאימפולסיביות, היסח דעת ופגיעות פיזיות חוזרות ונשנות, הישגים קוגניטיביים נמוכים ועוד.

גם בעניין זה ליוגה יש הרבה מה לתרום. תרגול הרפיה הינו חלק בלתי נפרד מתרגול יוגה – אצל ילדים וגם אצל מבוגרים. ניתן ומומלץ ללמד ילדים להרפות את גופם, לשחרר מתח עודף, להרגיע את הגוף ולהכינו לשינה. הרפיה לפני שינה תורמת הירדמות קלה ומהירה יותר, העמקת איכות השינה ועוזרת גם לשינה רציפה ללא התעוררות באמצע הלילה – כך שגם הילד וגם ההורים מפיקים מכך תועלת גדולה.

לסיכום, יוגה מנסיוני היא פתרון מבורך, קל ליישום, מהנה וזמין. מומלץ למצוא מסגרת לימודית, לקרוא ספרים בנושא, לתרגל בבית או במסגרת הלימודית כמה שיותר יחד עם הילדים (זו גם הזדמנות עבור ההורים והמחנכים לתרגל יחד) ולהפוך את היוגה לחלק בלתי נפרד מהחיים.ילד שנחשף לתכנים אלה כבר מגיל צעיר בד"כ ימשך לנושא גם בבגרותו ויוכל לפתח אורח חיים בריא ומאוזן יותר.